A- A A+

Aktuelles NewsSystem Single: SK

Generálna kapitula 2018

Generálna kapitula 2018

Príchod

V pondelok, dňa 30. júla 2018, sa v pestrom zástupe neskoro popoludní zhromaždili do generálneho domu v Oberbronne, v Alsasku vo Francúzsku, posledné došlé účastníčky, ktoré sa zúčastnia v nasledujúcich troch týždňoch ako zvolené delegátky alebo členky kapituly z úradu na generálnej kapitule kongregácie. Táto sa koná pravidelne každých šesť rokov.

Prišli z Indie, Argentíny, Angoly, Kamerunu, zo Slovenska, Francúzska, Nemecka a Rakúska. Je to skutočne pestrý zástup – v sárí, africkom kroji, rôznych rehoľných šatách alebo jednoducho oblečené „dnešne“, staršie i mladšie... Spolu s dvanástimi tlmočníkmi a tlmočníčkami, ktorí budú zasadnutie simultánne prekladať, je to takmer 80 osôb, ktorými sa zaplnila kapitulná sieň.

Otvorenie

V utorok, 31. júla, začalo zasadnutie, ktoré predstavuje zastúpenie celej rehoľnej spoločnosti, svätou omšou v kostole generálneho domu, v ktorom sa v bočnej kaplnke nachádza sarkofág s telesnými pozostatkami zakladateľky Matky Alfonzy Márie Eppingerovej. Práve v tento deň si spomíname na 151. výročie jej smrti, pri súčasnom radostnom očakávaní na 9. september, kedy budeme prežívať v katedrále v Štrasburgu jej slávnostné blahorečenie, spoločne so zhromaždením všetkých sestier a hostí.

Špiritual Bernhard Weber z Bühlu, z Nemecka, im pripomenul, že ako pomoc im bol prisľúbený Boží Duch, ktorý chce ľudí obdarovať svojimi darmi, čo nie sú vždy identické s ich vlastnými predstavami.

Sr. Monika Heuser, generálna predstavená a súčasne predsedajúca generálnej kapitule, následne zahájila v kapitulnej sieni otvorenie kapituly, hneď na to, ako aj ona pripomenula zhromaždeniu, že znázorňuje celú našu kongregáciu a pozvala ho na zažitie ľudského a duchovného dobrodružstva, v ktorom sa spoločne pozrieme na uplynulých šesť rokov a výhľadovo aj na tie prichádzajúce.