A- A A+

Aktuelles NewsSystem Single: SK

„Byť obrátený k svetu & nasmerovaný na nebo.

Spoločné slávenie sviatku sv. Henricha v r. 2015 v Bambergu (Nemecko)

V dňoch  10. – 12. júla arcidiecéza Bamberg slávila sviatok svojho patróna, svätého cisára Henricha.

V tomto roku si zároveň pripomína 1000-ročné jubileum založenia kláštora na hore sv. Michala v Bambergu. Veľa reholí a spoločenstiev zasväteného života sa aktívne zúčastnilo na tejto slávnosti. Aj my - niederbronnské sestry - sme boli pritom.  

Rehoľné spoločenstvá boli už v piatok večer pozvané do bambergského dómu na „Noc túžby“ , ktorú sprevádzali duchovné impulzy a svetelné efekty.

Sobota ponúkala okrem rôznych iných podujatí aj „krájaciu party“ v kláštornej kuchyni. Naše spolusestry spolu s mnohými rehoľníkmi i nerehoľníkmi  krájali na drobné kúsky „zachránené“ potraviny, z ktorých uvarili „Eintopf“ (pozn. nemecké jedlo). Chutil vynikajúco!

Arcibiskup Dr. Ludwig Schick pri  slávnostnej sv. omši na dómskom námestí vyzýval  „…Cirkev v Bambergu má byť obrátená k svetu a zároveň byť nasmerovaná na nebo , aby sme svetu pomohli Ježišovým posolstvom.“ Rehoľníci v tom majú byť príkladom.

Po slávnostnej sv. omši bol pre početných návštevníkov pripravený ešte bohatý program za príjemného letného počasia: početné workshopy pre mladých i starších, divadelné predstavenie   „Pierko archanjela Michala“, priestor pre stíšenie a nónu s rehoľnými spoločenstvami (pozn. hodinka dňa – modlitba), prehliadka „rehoľnej módy“, prehliadka dómu pre deti s arcibiskupom a veľa ďalších podujatí.

Na námestí pred dómom bolo zriadené centrum pre rôzne rehoľné spoločenstvá. Už od skorého rána sa sr. Klára, ktorá bola v prípravnom a organizačnom tíme, starala s ďalšími pomocníkmi a pomocníčkami o postavenie stánku Niederbronnských sestier . Viaceré sestry sa počas dňa striedali pri rozhovoroch s ľuďmi, odpovedali na ich otázky, rozdávali vlajky a iné predmety alebo s deťmi niečo vyrábali. Zažili mnohé obohacujúce stretnutia, niektoré z rozhovorov rezonujú dodnes…

Niekoľko našich spolusestier sa angažovalo v rehoľnej kaviarni  alebo pri zbieraní použitého riadu a umývaní. Prišlo veľa ľudí, ktorí mohli zažiť rehoľníkov  „live“.

Po večerných slávnostných vešperách s otcom arcibiskupom, ktoré sa uskutočnili v dóme, sa začalo s odpratávaním a upratovaním.

Pre nás a pre všetkých ostatných  sa skončil pekný, naplnený a bohatý víkend. 

Sr. Maria Scharpfenecker